Så frisk blir en cyklist!

Del 1: Bakgrund och förtester

Hur frisk blir man av att cykla egentligen? Och får man motion även av en elcykel? Tillsammans med Bikeleasekunden Ahlsell och friskvårdsföretaget IMR beslöt vi att tränga bakom “sanningar” och svårtillgänglig forskning om hur nyttigt det är att cykla. Vi bestämde oss helt enkelt för att mäta själva och testa på en av våra kunder!

Brist på vardagsmotion hotar vår hälsa

Många av oss lever ett liv där bristen på vardagsmotion till slut riskerar vår hälsa. Ett problem som förstås angår oss själva mest - det är ju våra kroppar och vår hälsa det i slutändan handlar om. Men självklart är det också en fråga för samhället i stort och engagerade och duktiga arbetsgivare. Det är ju de som är med och betalar när vi tvingas sjukskriva oss och kanske till och med blir mindre effektiva på våra jobb.

Att cykling är ett bra sätt att få in vardagsmotionen finns det massor av forskning på. Och faktiskt också på att elcyklar är mer hälsosamma än många tror, eftersom de skapar nya, aktiva beteendemönster hos människor som annars inte alls hade cyklat. När många dessutom kan spara både tid och pengar blir motiven extra starka. Inte minst just nu när vi får hålla lite extra i plånboken. Det finns alltså flera starka skäl till att många företag väljer att underlätta cykling generellt och att införa olika förmånscykelprogram som minskar trösklarna ännu mer för att välja cykeln istället.

Vad forskningen säger

Vad säger forskningen mer konkret då? Jo, det finns hundratals studier från när och fjärran som alla pekar på ungefär samma sak: det finns mycket stora hälsovinster att göra om fler börjar cykla i ett samhälle eller på ett företag. Inte minst i storstadsregionerna pratar vi om hundratusentals människor som skulle spara både tid och pengar på att välja cykeln¹. Och få bättre hälsa på köpet. Men forskning är en sak och praktisk erfarenhet en annan. Därför bestämde vi på Bikelease oss att göra ett eget test, där vi mäter och får svart på vitt, hur cyklingen påverkar en av våra kunder.

För att få hjälp med tester och resonemang, vände vi oss till IMR, ett företag som jobbar med proaktivt hälso- och friskvårdsarbete mot svenska företag. Där jobbar den välkända idrottsprofilen Therese Alshammar som projektledare och inspiratör för hur företag kan bygga ett långsiktigt friskvårdsarbete. Therese och IMR tände på alla cylindrar för projektet och möjligheten att titta närmare på cyklingens hälsoeffekter. 

Mycket av vårt jobb handlar om att coacha medarbetare att göra små men effektiva förändringar i vardagspusslet vad gäller motion och kost. Då kan ju cykling göra stor skillnad. Till exempel till och från jobbet.
— Therese Alshammar

Ahlsell - ett företag som satsar på friskvård

Med ett testupplägg från Therese och IMR i bakfickan pratade vi ihop oss med Ahlsell, en av Bikeleases största och mest friskvårdsaktiva förmånscykelkunder.  Ahlsell levererar material, verktyg och tjänster inom bygg och installation i sex länder och har fler än 7500 anställda. Friskvårdsarbetet är förankrat hela vägen upp i koncernledningen som en viktig del av att vara en bra arbetsgivare och affärspartner. En drivande kraft bakom företagets friskvårdsarbete är projektledaren Martin Eckervad som startat och utvecklat många av friskvårdsprojekten under parollen “Hälsosam rörelse”. Ett arbete som bland annat resulterade i att 100 medarbetare valde att köra Stafettvasan under 2023. Martin var också en av initativtagarna till det förmånscykelprojekt som inleddes i slutet av 2022 i samarbete med oss på Bikelease. Även om projektet fortfarande är i ett tidigt skede, har Martin redan fått höra massor av positiva rapporter om medarbetare som börjat cykla och gjort livstilsförändringar helt i linje med “Hälsosam rörelse”. 

“Det är precis det här vi hoppades att förmånscyklarna skulle kunna bidra med - att bredda vårt friskvårdsarbete och nå ut till personalgrupper som kanske inte är de vanliga friskvårdskonsumenterna…”, säger Martin och fortsätter “...som till exempel vår testperson Toni som väl är en ganska typisk “livet kom emellan”-person med ett behov av att se över sina prioriteringar”.


Testpersonen - Toni Hietala

Toni Hietala är 49 år och säljare för Ahlsell i Gällivare med omnejd. Han valdes efter en liten process ut till det här projektet, dels för att han stämde in på profilen, men också för att han var entusiastisk och engagerad i idén bakom projektet.

“Det där med att “livet kom emellan” stämmer bra på mig. Utbildning, jobb och familjeliv gjorde att jag tappade bort mitt förut ganska aktiva liv med en bakgrund från hockeyn”, kommenterar Toni. “Och när erbjudandet om förmånscykel kom från Martin och HR-teamet blev det lite som en väckarklocka och en spark i baken att ta tag i detta igen”.

En dag i mitten av juli var det dags att köra igång. Några från Bikelease, Toni från Ahlsell och Therese och David från IMR, möttes i Stockholm för att genomföra de första testerna. De tester som vi sen använder som jämförelse för att se hur Tonis nya cyklande liv fungerar. Under några intensiva timmar fick Toni göra både konditionstest och styrke- och rörlighetstester.

I forskningen använder man begreppet syreupptagningsförmåga som ett mått på kondition. Det mäts i ml syre per minut och kg kroppsvikt. Enligt GIH så är det faktiskt så många som 46% av alla yrkesverksamma svenskar som har så låg syreupptagningsförmåga att det är farligt (< 32 ml syre per minut och kg). En siffra som tyvärr har ökat markant, från 27% till 46%, de senaste 20 åren . Med all sannolikhet på grund av att många har mer stillasittande jobb och tillbringar betydligt mer tid framför skärmar även på fritiden. Och det är siffror som forskarna på GIH kopplar ihop med ökande välfärdssjukdomar som diabetes typ 2, diverse hjärt-/kärlsjukdomar och sannolikt också flera former av cancer. Med det här i bakhuvudet är det lätt att inse hur viktigt Martin Eckervads arbete är, och alla andra företag som satsar extra på friskvårdsarbetet.

Tonis resultat - ett första steg

Hur gick det för Toni då? Jo, kanske som han själv uttryckte det: “Det finns utrymme för förbättring”. Syreupptagningsförmågan mättes upp till 31,4 ml syre per minut och kg, vilket ju enligt GIH-siffrorna faktiskt är så lågt att det är en hälsorisk. Även på styrketesterna låg Toni under genomsnittet medan rörlighetstesterna var helt godkända.

Men, det är ju efter de här första testerna som projektet startar på riktigt. Och det är från och med nu som Toni som ska göra jobbet, med hjälp av sin nya el-mountainbike och regelbunden träning på gym. “Det ska bli superkul och intressant att se resultatet och jag är säker på att det här är den motivation jag behövde för att göra en rejäl förändring”, sa Toni den dag vi skiljdes åt i juli. 

I skrivande stund är det början på oktober och vi kommer snart träffa Toni igen för att göra halvtidstester. Vi är alla väldigt nyfikna på hur det gått för honom och hur hans testvärden har ändrats. Förhoppningsvis får vi en tydlig indikation på hur frisk en cyklist faktiskt blir.

/Mattias Brandt, Bikelease Sweden AB, 2023, mattias@bikelease.se


Källor:
¹  https://www.forskning.se/2015/01/08/okad-pendling-med-cykel-ger-stor-miljo-och-halsopotential/
² https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.13328, Decline in cardiorespiratory fitness in the Swedish working force between 1995 and 2017

Vill du också ha förmånscykel?

Bikelease kan hjälpa dig införa förmånscykel på ditt jobb, utan kostnad för företaget! Fyll i formuläret så kontaktar vi dig med mer information.

Föregående
Föregående

Guld för Tilda Palm

Nästa
Nästa

Hur fungerar service av min förmånscykel?