Vilken cykel är rätt för mig?

Att välja cykel är inte alltid enkelt. Det finns många modeller för olika användningsområden.

När du väljer din förmånscykel från Bikelease har du alltid tillgång till våra kunniga experter som kan hjälpa dig välja helt rätt cykel för just dina ändamål. Du bokar enkelt ett kort digitalt möte med en personal shopper så hjälper de dig hitta rätt.

Cykelns storlek är alltid viktigast

Viktigast är att du väljer en cykel i rätt storlek, anpassad för din kropp. Bikelease har ett verktyg i vår butik som hjälper dig välja rätt storlek baserat på din längd. Här hittar du även vår storleksguide.

När du cyklat ett tag börjar du känna vad som fungerar bäst för dig. Vi rekommenderar alltid att du besöker ett av våra serviceställen för att göra en anpassning (ofta kallat “bikefit”) av cykeln.’

Typ av cykel beror på hur du vill använda den

Nedan hittar du korta samanfattningar av de vanligaste typerna cykel och vad de är bäst lämpade för.

 

Hybridcykeln

En hybridcykel är en riktig allroundcykel. En cykel som är lika bra att pendla med till jobbet, ta med på semesterturen eller för en träningsrunda. Med en skön men sportig sittställning, lättrullade däck och möjlighet att slänga på skärmar, dubbdäck och pakethållare får du ett brett användningsområde för alla väderlekar och årstider.

Standardcykeln (herr/dam-cykeln)

Standardcyklar är klassiska herr- och damcyklar som passar de flestas cykelbehov. I standardcykeln hittar du inte det sportigaste, men förmodligen det mest bekväma. De har ofta inkapslade växlar (3 eller 7) vilket minskar underhållet till ett minimum. Standardcyklar är i regel fullt utrustade med korgar, skärmar, pakethållare och liknande.

Herr och damcykeln är en klassisk, robust och pålitlig cykel med högre- respektive lägre överrör för enklare på/av-stigning. Den tål att stå ute i ur och skur och ställer inga krav på cyklistens klädsel. Man ska kunna hoppa på cykeln som man går och står och det ska finnas plats för lätt bagage på en vettigt utformad pakethållare.

Elcykeln

En elcykel har en elmotor som assisterar dig i din cykling och ger dig den där extra kraften som gör att cyklingen bara känns härlig och inte slitsam. Elcykelns elmotor arbetar så länge du trampar på pedalerna och när du slutar trampa slår motorn av. Maxhastigheten för el-assisterad cykling är 25 km/h och om du kommer upp i mer än 25 km/h så slår motorn av och du får göra jobbet själv.

Lådcyklar

Likt namnet antyder är detta en cykel som kan lasta mycket, eller många. Ett smidigt transportmedel för exempelvis familj, företag och dagis, och kan att förenkla skollämningar, leveranser, de dagliga inköpen och oplanerade ärenden – samtidigt som det gör dig glad och hälsosam. Du tar dig runt även längre sträckor med enkelhet då många lådcyklar är elektriska och kan frakta det mesta du kan tänkas behöva, utan att förbruka fossila bränslen eller bidra till utsläpp.

MTB

MTB står för mountainbike. Den ger dig möjlighet till fartfylld stigcykling och njutbara skogsupplevelser. Med låg utväxling, dämpare och grövre däck så kan du blåsa på över rötter och stenar både uppför och nedför. På sätt och vis är en MTB en cykelkategori som är riktigt allround, då den i stort sett trivs överallt och kan ta dig till och från jobbet eller skolan, samtidigt som den stortrivs på stigar för både träning och tävling.

Gravelcykeln

Gravelcykel, allroad, grusvägsracer - kärt barn har många namn. En gravelbike är lite slarvigt uttryckt en racer för dig som vill bredda utbudet av cykelvägar. Asfalt, grus och finare skogsvägar - en gravelbike fixar alla dessa underlag. Gillar du landsvägscykling men önskar att du även skulle kunna svänga in på den där grusvägen som ser så lockande ut? Då är en gravelbike det givna valet

Racercykeln

Racercykeln, även kallad landsvägscykeln, klarar de flesta typer av cykling så länge det rör sig om asfaltbelagda vägar. Racern älskar fart och levererar massor av körglädje. Vi ser även att fler och fler använder racern som pendlarcykel och vill man komma snabbt och smidigt till jobbet är det ett utmärkt val.

 

Vill du också ha förmånscykel?

Bikelease kan hjälpa dig införa förmånscykel på ditt jobb, utan kostnad för företaget! Fyll i formuläret så kontaktar vi dig med mer information.

Föregående
Föregående

Borås Cykelfabrik

Nästa
Nästa

Hur fungerar förmånscykel för mig som anställd?