Så får du som arbetsgivare ut mer av cykelförmånen
Cykelförmånen är en relativt ny förmån som tog rejäl fart bland Sveriges företag och organisationer när Skatteverket införde en subvention i början av 2022. De senaste åren har Bikelease satsat hårt på att bygga den bästa tjänsten för förmånscyklar för både arbetsgivare och medarbetare. Nu är tiden mogen att fokusera ännu mer på resultatet och effekterna av förmånscykelprojekten. Det är ju faktiskt det faktum att fler medarbetare väljer att cykla som skapar hälso- och miljöfördelar, inte införandet av förmånen i sig.
Bikelease kund, mobilföretaget Tre, har en intern hälsomässa 2 gånger per år för att höja motivation och engagemang hos personalen.
Här följer tre av våra bästa tips för att få ut mer av cykelförmånen
Skapa en bild av utgångsläget (eller nuläget)
Vilka motions- och pendlingsvanor har personalen i utgångsläget? Hur tar man sig till jobbet? Genom att skapa en bild av utgångsläget, t.ex. genom enkla enkäter, går det också att följa vilket genomslag cykelförmånen får över tid. Med enkla medel går det att ta fram data som visar på förändring i t.ex res- och motionsvanor. Data som kan bli användbar i internt strategiarbete, hållbarhetsredovisning och projektstyrning.
Fundera över hur genomslaget kan bli större
Som sagt, det är att fler väljer att cykla som skapar positiva effekter. Och för det krävs till att börja med att man känner till att förmånen existerar och hur den funkar. Hur kan man åstadkomma det på bästa sätt? Behövs det interna ambassadörer i olika grupper? Finns det nya och effektivare sätt att publicera och få ut information om förmånen? Kan man skapa enkla cykelutmaningar eller sociala aktiviteter för att på ett kul sätt höja motivationen?
Här är det förstås tid och fantasi som sätter gränser, men med lite eftertanke och bra idéer kan man komma långt.
Följ upp och hitta goda exempel
För att hålla engagemanget uppe och visa värdet av cykelförmånen kan det fungera bra att fånga upp goda exempel och gärna kommunicera dem internt. Finns det någon som ställt bilen en period och valt cykeln istället? Kanske har någon löst vardagspusslet lite bättre med hjälp av en lådcykel? Någon som gjort ett kul cykeläventyr? Både de enskilda exemplen och data ni samlat in som pekar på hälso- och miljövinster kan fungera bra för att hålla motivationen uppe och göra kopplingen tydlig mellan enkla vardagsval och de positiva effekterna.
Det här var tre tips som vi på Bikelease som man som arbetsgivare kan fundera över i samband med att man inför cykelförmånen.
Ju fler som väljer cykeln, desto större positiva effekter för både individ och företag.
Vill ni diskutera detta vidare med oss på Bikelease? Eller få en genomgång av hur förmånen fungerar?
Tveka inte att anmäla intresse via formuläret nedan så hör vi av oss.
Vill du också ha förmånscykel?
Bikelease kan hjälpa dig införa förmånscykel på ditt jobb, utan kostnad för företaget! Fyll i formuläret så kontaktar vi dig med mer information.